středa 7. února 2024

Malíř našich obrazů Hans Friedrich Wacha

 V rámci našich oslav 110. výročí posvěcení našeho chrámu proběhla dvě velmi zajímavá setkání. 
   18. ledna nás navštívil vedoucí Galerie města Brna Mgr. Robert Janás, Ph.D. se zajímavou přednáškou o malíři Hansi Friedrichu Wachovi (* 25. 6. 1895 v Brně, + 3. 4. 1964 v Rüsselsheimu v Německu). H. F. Wacha, který patří k tzv. naturalisticko – spirituální malířské škole, je autorem dvou našich oltářních obrazů. Především obrazu Neposkvrněného Početí Panny Marie na hlavním oltáři a také obrazu Božského srdce na bočním oltáři. 
   Obraz na hlavním oltáři má ve spodní části unikátní zobrazení města Brna a zejména jeho průmyslové části, tak jak ji malíř vnímal na začátku 20. století. Dle Dr. Janáse je to jediný známý oltářní obraz, na kterém jsou zobrazeny tovární komíny. 
   Obraz Božského srdce je zajímavý jednak tím, že vznikl během 1. světové války, kdy H. F. Wacha působil jako oficiální frontový malíř, a dále zobrazenými postavami. Předlohou starší ženy v tmavém oblečení byla maminka malíře a předlohou vojáka s berlou a bez jedné nohy bratr malíře, který padl na podzim r. 1914 na východní rakouské frontě. 
   Dr. Janás zajímavě zasadil působení malíře Wachy do širších souvislostí generace malířů oltářních obrazů v poslední třetině 19. století a uvedl také některé skutečnosti z jeho uměleckého i osobního života. Neméně zajímavé bylo setkání v neděli 21. ledna s vnukem, praneteří a dalšími členy rodiny malíře H. F. Wachy. Vnuk malíře sestavil pro soukromou rodinnou potřebu životopisně – katalogovou brožuru, ve které popsal podrobněji jeho život v Brně i po 2. světové válce v Německu a snažil se zahrnout reprodukce Wachových obrazů a skic, které jsou roztroušeny na mnoha místech, v různých i soukromých sbírkách. Bohužel se zdá, že většina obrazů, která byla uložena v jeho ateliéru v Brně-Jundrově, byla po 2. světové válce zničena. V rámci přátelské besedy bylo možné se s publikací stručně seznámit a pohovořit také s potomky H. F. Wachy. 
Miloslav Trmač

Žádné komentáře: