neděle 4. února 2024

Máte už čtyřlístek?

 Milí farníci! Často se mluví o tom, že chceme jako farnost být rodinou. V rodině se navzájem známe a pomáháme si. Je jistě pár lidí, kteří se ve farnosti mezi sebou znají, ale není jich až zas tolik. Je spoustu našich bratří a sester, které známe z kostela jen od vidění, ale neznáme ani jejich křestního jméno. A mně se zdá, že to je škoda. Můžeme se vymlouvat na to, že naše farnost je ve velkoměstě a že to tak prostě chodí.

Můžeme proto ale i něco udělat, abychom o sobě věděli trochu víc. Od Nového roku bych rád, abychom se trochu otrkali. Mám takovou jednu jednoduchou aktivitu, kterou už někteří znáte z našich nedělních bohoslužeb pro rodiny s dětmi. Na závěr bohoslužby se ptám, kdo z dětí měl v uplynulém týdnu narozeniny, svátek nebo výročí křtu. Děti přijdou dopředu, zeptám se jich jestli měli svátek, narozeniny nebo výročí křtu, pomodlíme se za ně Zdrávas Maria a dostanou nějakou sladkost.

U dospělých to nebudeme dělat každý týden, ale na konci nebo začátku měsíce, kdy se budu ptát, kdo měl v uplynulém měsíci svátek, narozeniny nebo výročí křtu. Během měsíce se Vás určitě najde víc a nemusíte mít obavy, že byste tam byly samy. Dostane čtyřlístek z perníku, pomodlíme se za Vás Zdrávas Maria. Ostatním jen prozradíte, že máte třeba narozeniny v lednu a svátek v dubnu. Nebudu se Vás ptát ani kdy narozeniny máte, ani na Vaše jméno. Stačí, že nám prozradíte, že svátek nebo narozeniny v tom měsíci máte. Udělá mi radost, každý, kdo se přidá. 

o. Petr Polívka  

Žádné komentáře: